Probiotyki do ochrony pszczół przed infekcją związaną z zaburzeniem kolonizacji…

Data:17 maja 2018 r

Źródło:Université Laval

Podsumowanie:Dodanie probiotyków do pokarmu dla pszczół pomaga uczynić je bardziej odpornymi na nosemozę, infekcję grzybiczą związaną z zaburzeniem kolonizacji, które zaobserwowano w Europie i Ameryce Północnej w ciągu ostatnich 20 lat. Probiotyki mogą zmniejszyć śmiertelność tej infekcji u pszczół nawet o 40 procent, donosili badacze.

Dodanie probiotyków do pokarmu dla pszczół pomaga uczynić je bardziej odpornymi na nosemozę, infekcję grzybiczą związaną z zaburzeniem kolonizacji, które zaobserwowano w Europie i Ameryce Północnej w ciągu ostatnich 20 lat. Probiotyki mogą zmniejszyć śmiertelność tej infekcji u pszczół nawet o 40%, informują badacze z Université Laval w najnowszej edycji Frontiers in Ecology and Evolution .

Nosemoza, zwana również chorobą nosową, jest spowodowana przez Nosema ceranae , jednokomórkowy grzyb pochodzenia azjatyckiego, który pszczoły spożywają wraz z jedzeniem i które rosną w komórkach ich ścian jelit. „W normalnych warunkach ten grzyb nie powoduje żadnych problemów u pszczół” – wyjaśnia Nicolas Derome, profesor Wydziału Nauki i Technologii na Université Laval i główny autor badań. „Ale kiedy pszczoły są narażone na stres, mikroorganizmy mogą uniknąć ich układu odpornościowego, powodując infekcję, która może osłabić ich zdolność do paszy, przeszkadzać w pielęgnacji larw, zaburzać orientację pszczół i zwiększać śmiertelność”.

Obecnie nosemoza jest leczona antybiotykami, ale ich skuteczność spada, gdy pojawiły się odporne szczepy grzyba. „Ponadto, te produkty mogą zabijać pożyteczne bakterie w jelitowej mikrobiocie pszczół” – mówi Derome. „Musieliśmy znaleźć inne rozwiązania w walce z tą chorobą, i to właśnie dało nam pomysł na testowanie probiotyków.”

Naukowcy zmierzyli skuteczność czterech probiotyków w zapobieganiu i leczeniu nosa u pszczół umieszczonych w klatkach laboratoryjnych. Dwa z tych probiotyków, Bactocell i Levucell, są produktami handlowymi stosowanymi w gospodarstwach wieprzowych, kurczaków, krewetek i łososiowatych. Pozostałe dwa probiotyki to bakterie, które naukowcy wyizolowali z mikroflory jelitowej zdrowych pszczół. Cztery probiotyki podawano pszczołom przez zmieszanie ich z syropami cukrowymi.

Po dwóch tygodniach testów naukowcy stwierdzili, że śmiertelność zarażonych pszczół była o 20 do 40% niższa u osób otrzymujących probiotyki niż w grupie kontrolnej. Testowane cztery probiotyki wykazały podobną skuteczność. „Nasze wyniki sugerują, że bakterie w mikroflorze pszczół mogą być równie skuteczne, jak komercyjne probiotyki w leczeniu nosa” – mówi Derome. „Ważne jest, aby pamiętać, że przy bardzo wysokiej częstości infekcji testowane probiotyki nie zmniejszyły liczby grzybów obecnych w pszczołach, ale pozwoliły pszczołom lepiej je tolerować.”

Badacz i jego zespół zamierzają wykorzystać właściwości ochronne probiotyków obecnych w mikrobiotach pszczół, aby opracować nowe sposoby zwalczania nosa. „Testy, które przeprowadziliśmy w koloniach pszczół sugerują, że konkretny probiotyk, zwany P. apium , jest naszym najlepszym kandydatem Zidentyfikowaliśmy także inne obiecujące szczepy mikrobiologiczne i teraz mamy nadzieję na opracowanie kombinacji probiotyków do walki z nosemozą u pszczół. prawdziwym rozwiązaniem tej choroby jest identyfikacja i naprawa źródeł stresu zakłócających pszczoły „- podsumowuje badacz.

Źródło historii:

Materiały dostarczone przez Université Laval . Uwaga: Treść może być edytowana ze względu na styl i długość.

Université Laval. „Probiotyki do ochrony pszczół przed infekcją związaną z zaburzeniem kolonizacji.” ScienceDaily. ScienceDaily, 17 maja 2018 r. http;//www.sciencedaily.com/releases/2018/05/180517113819.htm

Tekst tłumaczony…

Dodaj komentarz

Sklep oparty na zasadzie handlu produktami pszczelimi sprzedaż bezpośrednia. Więcej informacji udzielamy pod adres mail sajnog.marcin@dolnoslaskie-miody.pl Zamknij