RODZAJE MIODÓW

Rodzaje Miodów I Ich Właściwości Lecznicze Miód, którego używamy na co dzień, znali już starożytni Egipcjanie. Produkt jest bogaty w wiele wartościowych witamin, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Chętnie używamy go nie tylko przy przeziębieniach, stosujemy go także w celach osłody dań, miedzy innymi dodając go do ciast. Podajemy go również naszym małym pociechom na poprawę odporności. Niewiele osób wie, jednak, który miód pomaga na, jakie dolegliwości. A przecież jest to wiedza niezbędna, aby maksymalnie wykorzystać lecznicze właściwości. Rodzaje, właściwości oraz zastosowanie miodu   Miód gryczany

Miód gryczany – ma charakterystyczną brązową barwę oraz płynną konsystencję. Posiada specyficzny ostry smak, a przede wszystkim jest bogaty w magnez i żelazo. Miód polecany jest na wzmocnienie odporności, pomaga również w oczyszczaniu naczynek krwionośnych, a także w stanach zmęczenia fizycznego i psychicznego. Wiele nastolatków ma problemy z nasilającym się trądzikiem. Warto wiedzieć, że stosowanie miodu gryczanego pozytywnie wpływa na regeneracje skóry. Miód ten jest także składnikiem kremów przeciwzmarszczkowych, peelingów oraz dodatkiem słodzącym do herbat i mleka.

Miód lipowy – jest koloru blado żółtego posiada ostry smak. Pozyskiwany jest z pyłków kwiatu lipy. Poleca się go na grypę i przeziębienia, między innymi na ból gardła oraz zatkane zatoki. Miód lipowy pomaga zwalczać stres.

Miód wrzosowy – uzyskujemy go z kwiatów wrzosu. Miód ten posiada ciemnobrunatny odcień, a także ostro-gorzki smak. Wiele osób stosuje ten miód na problemy z układem moczowym, a także na stany zapalne jamy ustnej. Jest on wykorzystywany w leczeniu schorzeń nerek. Mężczyźni polecają go w celu zwalczaniu prostaty.

Miód akacjowy  – ma barwę przezroczystą, bardzo powoli się krystalizuje, dlatego najczęściej spotykany jest w postaci płynnej. Lekarze zalecają stosowanie tego miodu w celu wzmocnienia odporności, a także przy zaburzeniach układu pokarmowego. Pomaga również w sytuacjach stresowych. Ze względu na słodki smak chętnie sięgają po niego dzieci.

Miód wielokwiatowy  – przechodzi z jasnej do bardzo ciemnej barwy, uzyskiwany jest z różnego rodzaju roślin uprawnych. Miód wielokwiatowy ma słodki smak. Stosuje się go w celu zwalczaniu anemii i chorób serca. Jeśli czujesz się osłabiony I nie masz energii, wybierz miód wielokwiatowy, który przywróci ci witalność. Miód ma właściwości wysokokaloryczne, ale jest przy tym lekkostrawny.

Miód spadziowy ze spadzi liściastej i iglastej – miód ten powstaje na zasadzie wyciskania soków z drzew takich jak: świerki, sosny i dęby. Charakteryzuje się zielonym kolorem oraz specyficznym smakiem. Posiada wiele składników mineralnych. Dużo osób stosuje ten rodzaj miodu na schorzenia nerek, zaparcia, biegunkę oraz na schorzenia dolnych dróg oddechowych.

Miód koniczynowy – uzyskiwany z kwiatów białej koniczyny, charakteryzuje się jasną barwą natomiast jego smak jest specyficznie kwaskowaty. W stanie płynnym jego barwa przybiera słomkowożółty odcień. Stosowany jest w celach wykrztuśnych. Dzięki dużej zawartości fruktozy powinni go używać cukrzycy. Posiada również działania uspokajające

Miód malinowy – posiada jasny, złocisty kolor, a także charakterystyczny malinowo-owocowy zapach. Miód ten jest niespotykanie lubiany przez nasze małe pociechy. Miód malinowy zawiera wiele drogocennych składników, które pomagają nam w utrzymaniu dobrej kondycji naszego ciała. Osoby, które są przemęczone powinny stosować ten produkt, ponieważ poprawia samopoczucie i niweluje objawy zmęczenia. Pomaga również w odbudowie naskórka twarzy. W przemyśle kosmetycznym ekstrakt z tego miodu jest dodawany głównie do kremów.

Miód ziołowy (górski) – miód ten można spotkać w odcieniach od jasnej cytryny po  ciemny pomarańcz. Ma intensywny zapach oraz korzenny smak. Pomaga przy leczeniu chorób serca oraz w regeneracji naczyń krwionośnych, przywraca sprawność fizyczną, jest dobry na grypę oraz przeziębienia.

Miód z cynamonem – kremowy miód, który wraz z dodatkiem cynamonu tworzą płynną konsystencję o aromatycznym zapachu I charakterystycznym smaku. Produkt ten posiada wiele niezbędnych witamin, które pomagają w zachowaniu prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Miód działa antybakteryjnie oraz przyspiesza proces odchudzania. Dodatkowo substancje w nim zawarte ułatwiają zasypianie.

Miód leśny – pozyskiwany jest z krzewów, kwiatów oraz leśnych roślin. Możemy go spotkać w dwóch barwach: szarożółtej i szarozielonej. Posiada delikatny smak,  pełną konsystencję oraz charakterystyczny aromat lasu. Zalecany jest do stosowania w okresie przeziębienia oraz przy braku apetytu.

Miód słonecznikowy – pozyskiwany jest z soku wyciśniętego ze słonecznika. Charakteryzuje się złocistym odcieniem, posiada również delikatny smak, którym rozkoszować może się cała rodzina. Miód wspomaga walkę z wirusami, wzmaga apetyt i zwalcza nadciśnienie.

Miód wierzbowy – pozyskiwany jest z nektaru wierzby, posiada kolor jasnożółty oraz charakterystyczny smak.  Dzięki zawartości wielu witamin pomaga na przeziębienia, zwalcza  także inne choroby bakteryjne i wirusowe. Skład obfituje w dużą ilość tak zwanych salicyn.

Miód klonowy – pozyskiwany jest w czasie rozkwitu drzew klonowych, charakteryzuje się ciemną barwą, jest delikatny oraz bardzo łagodny w smaku. Jest bogaty w dużą ilość fruktozy. Miód zawiera ogromną ilość białka oraz w wiele pożytecznych witamin. Jest stosowany przy przeziębieniach, doskonale likwiduje objawy alergii.

Miód cząbrowy – uzyskiwany jest z nektaru kwiatów cząbru, charakteryzuje się ciemnym odcieniem brązu, natomiast po krystalizacji przechodzi w jaśniejsze kolory. Zapach jest bardzo delikatny, natomiast jego smak nie podpasuje każdemu, ponieważ jest charakterystycznie gorzki I lekko piecze na podniebieniu. Jest stosowany w stanach zapalnych dróg oddechowych. Ma również działania rozgrzewające.