Rzepak (Brassica napus var. Arvensis) pożytek …

Rzepak (Brassica napus var. Arvensis)

 

Łan rzepaku

Rzepak to roślina oleista z rodziny kapustowatych, której zasiewy posiadają bardzo duże znaczenie gospodarcze. Dlatego też jest dość powszechnie obsiewany. Wymaga gleb ciężkich, zasobnych w składniki mineralne.
Rzepak ozimy (siany jesienią) zakwita z początkiem maja. Kwitnienie trwa około 3 tygodni, lecz nektarowanie jest szczególnie obfite w początkowej fazie kwitnienia. Kwiaty rozkwitają od rana aż do wczesnych godzin popołudniowych dostarczając pszczołom znaczne ilości zarówno nektaru jak i pyłku. Przy dużym łanie często występuje zjawisko zlotów pszczół do skrajnych uli. Wydajność miodowa waha się w granicach 80-300 kg z hektara.

Rzepak jary (siany wiosną) zakwita na przełomie czerwca i lipca. Jego wydajność miodowa zwykle nie przekracza 100 kg z hektara.

RzepakMiód z rzepaku stanie płynnym jest jasnożółty i ma łagodny smak. Krystalizuje bardzo szybko, ma kolor biały konsystencją przypomina smalec. Przechowuje się źle ze względu na dużą ilość drożdżaków przyniesionych do ula wraz z nektarem. W wielu pasiekach stacjonarnych rzepak stanowi pożytek główny.
Pszczoły z pasiek położonych w znacznej odległości od łanu rzepaku masowo wylatują na pożytek, co może spowodować znacznie straty szczególnie, przy silnych wiatrach i zmiennej pogodzie.

Miód rzepakowy jest łatwo przyswajalny przez organizm, zalecany jest szczególnie przy chorobach serca i miażdżycy.

Dodaj komentarz

Sklep oparty na zasadzie handlu produktami pszczelimi sprzedaż bezpośrednia. Więcej informacji udzielamy pod adres mail sajnog.marcin@dolnoslaskie-miody.pl Zamknij