Schab z sosem miodowo – musztardowym …

Soczysta skórka dań drobiowych, aromatyczne i miękkie schaby nie muszą być tajemnicą najzdolniejszych szefów kuchni. Każdy z nas może uzyskać wyjątkowy smak i wygląd potrawy dodając do niej miód.

Zapraszamy do zapoznania się z przepisami na potrawy z miodem.

Schab z sosem miodowo-musztardowym

Składniki :
1 kg schabu
1 opakowanie suszonych śliwek
1 opakowanie suszonych moreli
Pieprz
Sól
Majeranek
Oliwa
Szklanka bulionu z kostki
Sos miodowo-musztardowy:
¾ szklanki bulionu
2-3 łyżki mąki
4 łyżeczki musztardy
2 łyżeczki miodu
¼ kostki masła
Sól
Pieprz
Marchewka

Przygotowanie:
Mięso myjemy, osuszamy; nacieramy solą, pieprzem, majerankiem. Skraplamy oliwą i wkładamy na noc do lodówki.
Ostrym i długim nożem robimy w mięsie kieszonkę. Na przemian wkładamy morele i śliwki (można użyć samych śliwek). Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy bulionem i pieczemy przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Po godzinie mięso odkrywamy, aby nabrało złotego koloru.
Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w słupki. W rondelku topimy masło i lekko podsmażamy na nim marchewkę. Dodajemy mąkę i mieszamy. Zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu, aż zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy musztardę i miód (ilość zależna od indywidualnych preferencji).
Schab kroimy w plastry, a sos z pieczenia dodajemy do sosu musztardowo-miodowego.

Related Post

Dodaj komentarz

Sklep oparty na zasadzie handlu produktami pszczelimi sprzedaż bezpośrednia. Więcej informacji udzielamy pod adres mail sajnog.marcin@dolnoslaskie-miody.pl Zamknij