Tort orzechowy z miodem …

Ciasta z dodatkiem miodu są aromatyczne i mają idealną konsystencję. Miód idealnie pasuje do makowców, pierników, sprawdza się świetnie jako składnik różnego rodzaju ciasteczek.

Zapraszamy do zapoznania się z przepisami na ciasta z miodem.

Tort orzechowy z miodem

Składniki:
3 szklanki mąki
¼ kostki margaryny
½ szklanki cukru pudru
łyżka miodu
łyżeczka sody oczyszczonej
2 jajka
3 lub 4 łyżki gęstej śmietany
tłuszcz do wysmarowania formy
mąka do posypania formy.

Krem:
3 jajka
kostka masła
½ szklanki cukru
sok z 1 cytryny
2 łyżki kakao
aromat waniliowy
10 dag zmielonych orzechów laskowych

Dekoracja:
polewa
orzechy
owoce – wiśnie lub inne

Przygotowanie:
Margarynę stopić z miodem. Z mąki, śmietany, sody, jajka, cukru i wystudzonego tłuszczu zagnieść ciasto. Podzielić na cztery części, rozwałkować i piec kolejno w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut.
Krem: ubijamy jajka z cukrem na parze. Gdy masa zaczyna gęstnieć zdejmujemy ją z ognia i nadal ubijamy, aż wystygnie. Ucieramy masło dodając po łyżce masy jajecznej. Połowę przygotowanej masy zmiksować z odrobiną aromatu waniliowego, drugą z sokiem z cytryny, kakao i mielonymi orzechami.
Dwa upieczone ciasta przekładamy kremem z orzechami i delikatnie zlepiamy. Kładziemy następny krążek, smarujemy jasnym kremem. Na koniec kładziemy ostatni krążek i dekorujemy tort. Boki smarujemy kremem i posypujemy siekanymi lub mielonymi orzechami. Wierzch dekorujemy według uznania polewą, orzechami lub owocami.

Dodaj komentarz

Sklep oparty na zasadzie handlu produktami pszczelimi sprzedaż bezpośrednia. Więcej informacji udzielamy pod adres mail sajnog.marcin@dolnoslaskie-miody.pl Zamknij